Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Καλοσύνη, δικαιοσύνη, σοφία και αλήθεια

Ο Δάσκαλος Peter Deunov έδωσε τον ακόλουθο κανόνα:

«Κάντε την καλοσύνη ως βάση της ζωής σας, τη δικαιοσύνη ως μέτρο, τη σοφία ως όριο, την αγάπη ως απόλαυση και την αλήθεια ως φως».

Εάν εμβαθύνετε σε αυτόν τον κανόνα, θα τον βρείτε εξαιρετικά διδακτικό.

Η καλοσύνη είναι το μόνο στέρεο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ένα κτίριο. Παρόλο που το κτίριο είναι όμορφο και ευφυές, θα καταρρεύσει αν η καλοσύνηη καλοσύνη που είναι ικανή να εκδηλωθεί σε όλα τα όντα – δεν το διατηρήσει.

Η δικαιοσύνη είναι ποιότητα μέτρου. Για να είμαστε δίκαιοι, όπως υποδεικνύεται από το σύμβολο της ισορροπίας, σημαίνει να ξέρεις πάντα πώς να κρατάς την ισορροπία σου: όχι να ζυγίζεις το ένα πιάτο, αλλά να προσέχεις να προσθέτεις λίγο από τη μία πλευρά, να αφαιρέσεις λίγο από την άλλη...

Η σοφία είναι ένα όριο, δηλαδή ένα σύνορο μέσω του οποίου μπορούμε να προστατευτούμε από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς που μας απειλούν. Η αγάπη μας κάνει να γευόμαστε πράγματα. Ακόμα και αν διαθέτουμε πλούτο, γνώση και δόξα, πόσο βαρετή θα μας φαινόταν η ζωή χωρίς αγάπη!

Η αλήθεια είναι το φως που φωτίζει το μονοπάτι μας: χάρη σε αυτό προχωράμε μπροστά χωρίς τον κίνδυνο να χαθούμε ή να πέσουμε.

Omraam Michael Aivanhov

 Afroditi Argyropoulou  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου