Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Να τι συμβαίνει όταν πλένω τα πιάτα με επίγνωση


Το πλύσιμο των πιάτων είναι πραγματικά εξαιρετικό 
για την ανακούφιση από το άγχος, 
λέει η επιστήμη
 
Το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο του άγχους σας —αν το κάνετε προσεκτικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στη μελέτη αυτή, ερευνητές στο State University της Φλόριντα έβαλαν 51 φοιτητές να πλύνουν πιάτα. Πριν ξεκινήσουν, οι μισοί μαθητές διάβασαν ένα σύντομο απόσπασμα για την επίγνωση και οι άλλοι μισοί ένα σύντομο περιγραφικό απόσπασμα πλυσίματος πιάτων. Το περιγραφικό απόσπασμα ήταν απλό, αλλά το άλλο απόσπασμα επικεντρώθηκε στο να είσαι διανοητικά παρόν στην εργασία. Ιδού το απόσπασμα: 

Κατά το πλύσιμο των πιάτων θα πρέπει να πλένετε μόνο τα πιάτα. Αυτό σημαίνει ότι κατά το πλύσιμο των πιάτων θα πρέπει να έχετε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πλένετε τα πιάτα. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο ανόητο.

 Γιατί να βάζετε τόσο άγχος σε ένα απλό πράγμα; Αλλά αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Το γεγονός ότι στέκομαι εκεί και πλένω είναι μια θαυμαστή πραγματικότητα. Είμαι

εντελώς ο εαυτός μου, ακολουθώ την αναπνοή μου, συνειδητοποιώ την παρουσία μου και συνειδητοποιώ τις σκέψεις και τις πράξεις μου. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να με πετάνε ανόητα σαν ένα μπουκάλι που χτυπιέται εδώ κι εκεί στα κύματα.

«Με ενδιέφερε ιδιαίτερα πώς οι καθημερινές δραστηριότητες στη ζωή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί μια συνειδητή κατάσταση ώστε να να μπορεί να αυξήσει τη συλλογική αίσθηση ευημερίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Adam Hanley, υποψήφιος διδάκτορας στο FSU College of Education's Counseling/School. Πρόγραμμα Ψυχολογίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπλεναν τα πιάτα προσεκτικά (επικεντρώνονταν στο να μυρίζουν το σαπούνι, να νιώθουν τη θερμοκρασία του νερού και να αγγίζουν τα πιάτα) αύξησαν τα συναισθήματα έμπνευσής τους κατά 25% και μείωσαν τα επίπεδα νευρικότητας τους κατά 27%. Η ομάδα που δεν έπλυνε τα πιάτα προσεκτικά δεν κέρδισε κανένα όφελος από την εργασία.
 

«Φαίνεται ότι μια καθημερινή δραστηριότητα που προσεγγίζεται με πρόθεση και επίγνωση μπορεί να ενισχύσει την κατάσταση της επίγνωσης», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης. 

Το μέγεθος της μελέτης ήταν πολύ μικρό με μόνο 51 μαθητές, επομένως θα έπρεπε να επαναληφθεί, αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι η ενσυνειδητότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μια ποικιλία κοινών δραστηριοτήτων και πιθανώς να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την ψυχολογική ευεξία.

Πηγή: https://time.com/4056280/washing-dishes-stress-relief-mindfulness/

 Afroditi Argyropoulou  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου