Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Βένδις ή Βένδεια θεότητα των Θρακών

Η Βενδίς ήταν μια πανάρχαια, γυναικεία, σεληνιακή θεότητα των Θρακών, που όταν αργότερα η λατρεία της μπήκε και στην Ελλάδα, ταυτίστηκε με την Εκάτη, την Αρτέμιδα ή και την Περσεφόνη.

Στη Θράκη οι γιορτές που τελούνταν προς τιμή της είχαν οργιαστικό χαρακτήρα κι έμοιαζαν μ’ εκείνες που τελούνταν στη Φρυγία της Μικράς Ασίας προς τιμή του Σαβαζίου, ο οποίος λατρεύτηκε αρχικά στη Θράκη και αργότερα ταυτίστηκε από τους Έλληνες με τον Διόνυσο.

Γι’ αυτό και η μυθολογία ήθελε την Βενδίδα θυγατέρα του Σαβαζίου, επειδή κι αυτός ήταν θεός του κάτω κόσμου κι είχε ταυτιστεί με τον Πλούτωνα κι έτσι ήταν εύκολο να ταυτιστεί από τους Έλληνες η Βενδίς των Φρυγών και των Θρακών με την Περσεφόνη.

Η λατρεία της Βενδίδος ήταν γενική σε όλη τη Θράκη, έμοιαζε με τη λατρεία της Εκάτης και λάβαινε χώρα σε βαθιά σπήλαια, (Κρατ. Θρασσ. απόσπ. 12). Ειδικά στην Αμφίπολη, η Βενδίς, συνδεόμενη με τον Διόνυσο – Σαβάζιο, που είχε μορφή ταύρου, έλαβε την μορφή της ταυροπόλου Αρτέμιδος κι έγινε πολιούχος της, στη διάρκεια της ρωμαϊκής κατάκτησης.

Στα νομίσματα της πόλης εκείνης της περιόδου η Βενδίς εμφανίζεται καθισμένη πάνω σε ταύρο, όπως η Ευρώπη, με το πέπλο της ν’ ανεμίζει στον άνεμο. Σε άλλα νομίσματα παριστάνεται στεφανωμένη με μισοφέγγαρο κι έχοντας στους ώμους της την επιγραφή ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΣ, στην άλλη δε όψη του νομίσματος στέκεται όρθια, κρατώντας στο ένα χέρι της τη δάδα της Εκάτης και στο άλλο ένα δόρυ.

Βενδίδεια

Η Βενδίς στην περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου και συγκεκριμένα από το 429 π.Χ. και εξής, άρχισε να λατρεύεται στον Πειραιά. Εκεί είχε εγκατασταθεί μια κοινότητα Θρακών για εμπορικούς λόγους, στην οποία επιτράπηκε η λατρεία της θεάς τους, κατόπιν αδείας που δόθηκε από το μαντείο της Δωδώνης (οι Δελφοί δεν ήταν προσβάσιμοι εκείνη την περίοδο στους Αθηναίους λόγω του πολέμου).

Το ιερό της Βενδίδος ορίστηκε πάνω στο λόφο της Μουνυχίας, δίπλα στο ιερό της Αρτέμιδος, με την οποία και η θρακική θεά ταυτίστηκε στη συνέχεια. Στα Βενδίδεια διοργανώνονταν δύο πομπές, η μία των Θρακών που ξεκινούσε κάπου στον Πειραιά και κατέληγε πάνω στο λόφο της Μουνυχίας και μια άλλη, από τους επιχώριους λάτρεις της θεάς, που άρχιζε από την Αγορά των Αθηνών και κατέληγε στο ίδιο σημείο. Οι Θράκες, που φημίζονταν για την ιππική τους δεξιότητα, ήταν μάλλον υπεύθυνοι για την εισαγωγή αγώνων σκυταλοδρομίας ιππέων με πυρσούς, που τελούνταν στα Βενδίδεια το ίδιο βράδυ. Τους αγώνες ακολουθούσε ολονύκτιο πανηγύρι (παννυχίς) με οργιαστικό χαρακτήρα.

Η γιορτή των Βενδιδείων αποτελεί το εναρκτήριο θέμα της «Πολιτείας» του Πλάτωνα.

 Πηγές: 

https://www.xronometro.com/theoi-paggaiou/

 https://www.sansimera.gr/articles/1109

Πηγή φωτογραφίας:

https://www.theoi.com/Thrakios/Bendis.html

Afroditi Argyropoulou  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου